neděle 25. ledna 2015

Sladké Štědrovečerní langoše

Ahoj! Vánoce už jsou za námi a začíná to naše české období "buchet a koblih". Jdou už vám obyčejné buchty krkem? Připadají vám moc nenápadité? Zkuste upéct tradiční slovenské langoše!


Langoše 5ks
250 g polohrubé mouky
125 ml teplého mléka
 2 lžíce cukru
50 g roztopeného másla
1/2 vejce
1/2 sáčku sušeného droždí
sůl

Tvarohová náplň
100 g tvarohu
2 lžíce cukru moučka
1/2 žloutku
rozinky, mandle, citronová kůra

Maková náplň
100 g mletého máku
2 lžíce cukru
cca 5 lžic mléka
mandle

Povidlová náplň
povidla

Postup:
Ze všech ingrediencí vypravujeme vláčné těsto a hněteme asi deset minut. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu.
Těsto rozdělte na šest částí a každou pořádně propracujte. Přikryjte utěrkou a nechte kynout ještě alespoň 15 minut.
Každou hromádku těsta lehce rozválejte válečkem, naplňte náplní, těsto uzavřete tak, aby náplň neutíkala ven, položte uzavřenou částí dolů a opatrně rozválejte do tloušťky cca 2 cm. Položte na vymazaný plech a potřete trochou oleje. Přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 15 minut.
Pečte v předehřáté troubě na 220˚C asi 15 minut do zlato-hnědé barvy.

Náplně:
Tvarohová: Všechny ingredience vymíchejte do hladkého krému.
Maková: Smíchejte a krátce provařte na mírném plameni.



Žádné komentáře:

Okomentovat