úterý 24. února 2015

Makový závin

Tak nějak obecně mě záviny vůbec nelákají. Často jsou suché nebo naopak hrozně rozmáčené šťávou z ovoce. Tenhle je jiný. Heboučké těsto s jemnou makovou náplní.... zamilujete se!



Makový závin

Suroviny na těsto

170 g hladké mouky
50 g roztopeného másla
60 ml teplého mléka
2 žloutky
30 g moučkového cukru
balíček sušeného droždí (7 g) 
1 lžíce rumu
1 lžička oleje
špetka soli

Suroviny na makovou náplň

150 g mletého máku
2 bílky
90 g cukru moučky
20 g oříšků
20 g rozinek (kdo má rád, dá víc)
1 lžička skořice
1 lžíce másla
1 lžíce medu

Postup:

Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 1,5 hodiny.
Mák zalijeme 150 ml vařící vody (nebo mléka) a necháme vychladnout. Přimícháme cukr, oříšky, rozinky, máslo, med, skořici a sníh z bílků.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a vyválíme tenký obdélník. Pomažeme náplní a srolujeme (s těstem s dobře pracuje, netřeba podsypávat). Závin položíme na pečící papír a papír kolem závinu omotáme. Přeneseme na plech spojem dolů. Pečeme na 170°C asi 25-35 minut. 
Okamžitě po vytažení z trouby papír odmotejte a závin jemně poprašte cukrem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat