sobota 30. května 2015

Louhované preclíky


Louhované preclíky jsem pekla při příležitosti mého referátu o Německu do zeměpisu. Já a zeměpis? Ne, díky. Když už  do něj musím udělat ten blbej referát, tak proč to nespojit s něčím, co umím? Proč to trochu neozvláštnit?
Takto začal maraton hledání tradičních i netradičních německých receptů. A vyhrály to preclíky. Pravé louhované preclíky! Potom ještě Baumkuchen, ale ten jsem ani nestihla vyfotit. Rozhodně  byl ale moc dobrý, takže je celkem jisté, že ho brzo budu dělat znova.

Preclíky jsou z obyčejného kynutého či chlebového těsta a fantastickou barvu, lesk, strukturu a dost možná i trochu chuť mu obstarává louhování v louhu. Co je to vlastně ten louh?
Louh je vlastně hydroxid sodný, čili ta věc, kterou se čistí odpad. Koulíte očima? Nebojte, chemickou reakcí se z louhu stane neškodná jedlá soda.
Pokud ale máte strach tak jako já, tak lze stejného efektu dosáhnout malým podvodem. Těsto louhovat v jedlé sodě a potřít rozšlehaným žloutkem :)

Preclíky 


32 ks


Těsto

720 g hladké mouky
150 + 225 ml teplé vody
7 g sušeného droždí
60 g másla
10 g cukru
10 g soli

2 rozkvedlané žloutky
hrubozrnná sůl na posypání (méně je více)

Lázeň

1,5 - 2 l vody
50 g jedlé sody

Postup:

Mouku prosejeme do mísy, přidáme droždí, cukr a sůl. Máslo roztopíme a se 150 ml vody vlijeme do mísy s moukou. Zamícháme a přidáváme po částech zbytek vody. Uhněteme vláčné elastické těsto, které drží tvar. Necháme na teplém místě kynout nejméně 1 a půl hodiny.
Vykynulé těsto prohněteme a rozdělíme na 32 stejně velkých dílů. Každý díl vyválíme na co nejdelšího hada a smotáme do tvaru preclíku. Vytvarovaný preclík odložíme stranou.

Vodu na lázeň ve velkém hrnci přivedeme k varu. Vsypeme jedlou sodu.
Každý preclík zvlášť vhodíme do lázně a vaříme jej 30 sekund. Vytáhneme ho děrovanou naběračkou a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pomašlujeme rozkvedlaným žloutkem, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme v troubě předehřáté na 230 °C přibližně 12 minut. Po upečení necháme vychladnout na roštu.

Žádné komentáře:

Okomentovat