středa 19. srpna 2015

Cuketová buchta


Vláčná, voňavá a celkem i zdravá. Tak taková je tahle buchta. A mimořádně žravá! Ale žravé je snad všechno, co upeču. Možná mám nějaký čuch na dobré recepty. Možná.... nebo mi možná nějaký internetový skřítek podstrkává právě jenom dobré recepty. Možná jo, možná ne. Možná je to právě tím, že hledám nejdřív u osvědčených blogerek.
Úplně původní recept je z Apetitu, já ho převzala od Jany. Jak píše i ona, buchta je vláčná, vlhká a nedrobí, což je určitě dobré, pokud máte menší děti, co rádi lítají po domě s buchtou v ruce a drobí... A pokud nemáte děti (Já taky bohužel zatím žádné nemám, musím si ještě pár let počkat. Je mi 14 a už chci mít dítě a vlastní barák. Proč teď nemůžu mít alespoň 18? ) upečte ji stejně. Je strašně dobrá!
Lehce perníkovou chuť doplňují oříšky a nastrouhaná čokoláda, která se pomalu rozpouští po povrchu ještě teplé buchty. Příště bych ale těsto nenalívala do dortové formy, buchta potom byla moc vysoká. Lepší by byl menší plech.



Cuketová buchta

dortová forma o průměru cca 24 cm

Těsto

350 g hladké mouky
8 g prášku do pečiva
20 g kakaa
1 lžička perníkového koření
1 lžička soli
150 ml oleje
350 g cukru (nejlépe třtinového)
3 vejce
400 g nahrubo nastrouhané oloupané cukety


...
oříšky, čokoláda

Postup:

Mouku, kakao, sůl, prášek do pečiva a perníkové koření prosejeme do mísy. V jiné velké míse smícháme vejce, olej a cukr. Přidáme cuketu a po částech vmícháme i prosátou moučnou směs. Chvíli si možná budete myslet, že je nemožné to smíchat do lité konzistence. Nebojte, cuketa za pár minut pustí šťávu.
Dortovou formu/menší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a povrch posypeme nakrájenými oříšky. Dáme do trouby péct na 170 ° C a pečeme cca 40-60 minut. Zda je buchta upečená poznáme, když špejle, kterou do ní píchneme, zůstane čistá. 
Deset minut po vytažení z trouby buchtu vyndáme z formy a necháme vychladnout. Před podáváním posypeme nastrouhanou čokoládou.

Žádné komentáře:

Okomentovat