čtvrtek 13. srpna 2015

Hamburgerové jednohubky


Jestli potřebujete originální a roztomilé pohoštění pro návštěvu, doporučuji vám upéct malinkaté hamburgerové housky a naplnit je vašimi oblíbenými pomazánkami. Já dělala fazolovou, česnekovou a sestra dělala taky jednu z mrtvol (tzn rybičkovou).
Fazolová je veganská, česneková s trochu dražšími surovinami taky. A pokud chceme veganské i housky, tak jednoduše vynecháme vajíčko.
Větší sestry těchto houstiček peču na dovolenou a výlety. Zůstanou dlouho měkké a dají se naplnit čímkoliv.
Recept jsem si trošičku upravila podle vlastních preferencí, původní recept u Maškrtnice.



Hamburgerové jednohubky

cca 50 ks

Poliš

drobek droždí
55 g hladké mouky
55 g studené vody

Těsto

celý poliš
50 ml teplé vody
110 g hladké mouky
20 g rozpuštěného másla/Alsanu
1/2 vejce
6 g cukru
3 g soli
3 g čerstvého droždí

...
zbytek vajíčka nebo trošku vody
sezamové a lněné semínko

Fazolová pomazánka

vařené rozmixované fazole
majonéza/tofunéza
cibule
pažitka, petržel
sůl

Česneková pomazánka

nastrouhaný sýr/veganský sýr
majonéza/tofunéza 
česnek
sůl
pepř

...
nakrájená rajčátka, paprika, kousky salátu

Postup:

Suroviny na poliš smícháme v hladké těstíčko. Přikryjeme folií a necháme na teplém místě odpočívat  12-24 hodin.
V teplé vodě rozmícháme trochu cukru a droždí. Necháme vzejít kvásek.
Mouku se solí a  zbytkem cukru prosejeme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, poliš a vejce. Krátce prohněteme. Přidáme máslo a vypracujeme hladké sametové těsto. Přikryjeme folií a necháme kynout 2 hodiny. Během kynutí dvakrát přeložíme (tzn prohněteme, aby se těsto zpevnilo).
Vykynulé těsto rozdělíme na 50 kousků a z každého kousku vypneme dokonalou kuličku. Dáme na plech vyložený pečícím papírem , pokropíme vodou a přikryjeme folií. Necháme vykynout do dvojnásobného objemu. Trvá to cca 1 hodinku.
Bochánky potřeme vajíčkem/vodou, posypeme semínky a dáme do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečeme do zlatohnědé barvy. Necháme vychladnout na roštu.
Suroviny na pomazánky smícháme a vyladíme podle vlastní chuti.
Vychladlé houstičky podélně rozkrojíme, na spodní poloviny zdobícím sáčkem nastříkáme  pomazánku, dozdobíme zeleninou a přiklopíme. 



Žádné komentáře:

Okomentovat